6 octombrie 2009

JacquesJoi, 20 noiembrie 2008 începând cu ora 19:00, a avut loc premiera piesei Jacques de Eugene Ionesco, pusă în scenă de Suceava Theatre Company la Auditorium Joseph Schmidt.

Lucrarea scrisă în 1950, care a fost montată prima dată la 13 octombrie 1955 la Theatre de la Huchette în regia lui Robert Postec, s-a bucurat de această dată de o realizare minimalistă dar plină de expresivitate, punând accentul pe detaliu, într-o cromatică a interpretarii care a captivat publicul.

‘’De ce într-o zi minunea de a fi ia sfârşit, de ce înţelegem că este minune abia când pierim, de ce o întunecăm cu neghiobiile, cu duşmăniile, cu nădejdile stupide, de ce oamenii se caută unii pe alţii în noapte şi nu se regăsesc decât ca să nu se recunoască şi să se lovească, de ce ne agăţăm cu disperare de o semnificaţie inexistentă şi ce crimă trebuie să ispăşim pentru a putea trăi în acest vid?’’

Eugene Ionesco Cântăreaţa cheală

„Cred că ceea ce începe acum prin această companie teatrală, are toate şansele să devină o instituţie culturală de sine stătătoare. Deşi au mai fost încercări de a fonda un teatru la Suceava, nu cred ca trebuie să ne oprim până nu se va reuşi finalizarea acestui deziderat. Şi Suceava trebuie şi poate să aibă teatru!”

Andras Chiriliuc

Suceava Theatre Company îşi desfăşoară activitatea sub Înaltul Patronaj al Alteţei Sale Regale Prinţul Paul Al României.